PQ 2015

Novinky

Pražské Quadriennale scénogravie a divadelního prostoru Zpět na hlavní stranu Služby PQ 2015
PQ E-Scenography PQ Logo

Zpět

2007 » Mexiko » Národní sekce

Kurátor:Jorge Ballina, Jorge Ballina
Autoři tématu:Jorge Ballina, Alejandro Luna,, Philippe Amand, Tolita & María Figueroa., Philippe Amand, Tolita & María Figueroa.
Designer / Architekt výstavy:Jorge Ballina
Další spolupracovníci:Mireille Bartilotti & Francis Palomares
Instituce:Instituto Nacional de Bellas Artes, Consejo Nacional Para la Cultura y las Artes

“De Chile, de Dulce y de Manteca”

De Chile, de Dulce y de Manteca doslova znamená něco jako „(vyrobeno) z papriky, z cukroví a z tuku” neboli „pálivé, sladké atučné”. Toto oblíbené mexické úsloví se používá pro označení pestrosti. Rčení původně popisovalo rozmanitost chutí, barev a struktur v nejklasičtějším z mexických pokrmů, v tamale (nebo také „tamal“ z aztéckého slova tamalli). Tamal jsou balíčky z kukuřičného těsta naplněné nejrůznějšími nádivkami a poté zabaleny a svázány v kukuřičných nebo banánových listech. Balíčky se vaří ve velkých cínových bubnech, které se používají jako tlakové hrnce. Tamal vznikl na území Mexika ještě před příchodem Španělů. Aztékové podávali tamal Španělům při jejich první návštěvě Mexika a brzo na to do receptů pronikly evropské ingredience. Dnes, tak jako v případě většiny mexických pokrmů, jsou možnosti obměny nekonečné a každý region Mexika má své vlastní speciality. Kukuřice může být smíchána s čerstvým vepřovým sádlem, máslem nebo rostliným tukem. Náplní může být cokoliv od fazolí až po ryby, kuře, hovězí, vepřové, vejce nebo dokonce holubí prsa, krokodýlí ocas či leguána. Chuťově může být tamal sladký, vyrobený z ovoce, skořice, rumu a rozinek, ale také ostrý, s paprikovou omáčkou Mole připravenou z nejrůznějších chilli papriček a někdy i čokolády. Tradice spojuje tamal s náboženskými svátky a jsou mu připisovány afrodiziakální až terapeutické vlastnosti. Mexické divadlo a zvláště mexický divadelní design je de chile, de dulce y de manteca. Rozmanitý a eklektický. Každý tamal chutná jinak a každé dílo chutná jinak. Vždy má unikátní chuť, barvu, tvar a velikost. Jeho ingrediencemi je jistá míra prostoru, světla, tvarů, zvuků a pohybů. V tlakovém hrnci spolupráce vzniká záhadný, alchymický proces a jeho unikátní komponenty se pojí do nedělitelného celku.


Vystavující umělci / ateliéry

[zobrazit vše | skrýt vše]
  • Jesús Hernández (Jesus Hernandez)
  • Alejandro Luna
  • Tolita y María Figueroa (Tolita & María Figueroa)
  • Humberto Spíndola (Humberto Spindola)
  • Claudio Valdés Kuri (Claudio Valdes Kuri)
  • Cordelia Dvorák
  • Jerildy Bosch
  • Eloise Kazan
  • Philippe Amand
  • Šigeo Okajima
  • Sergio Villegas
  • Mónica Raya (Monica Raya)
cz / en