PQ 2015

Novinky

Pražské Quadriennale scénogravie a divadelního prostoru Zpět na hlavní stranu Služby PQ 2015
PQ E-Scenography PQ Logo

Zpět

2011 » Singapur » Architektonická sekce

Kurátor:Kaylene Tan
Instituce:spell#7

Procházka s přízraky: získej

Od nabytí nezávislosti v roce 1965 se Singapur světu prezentoval jako podívaná, multikulturní tržiště a ekonomický zázrak. Teď navíc i jako urbanistický skvost.

Město se rozrůstá do nebe i do moře a jeho budovy spolu zápasí, aby zvěstovaly moc a úspěch těch, kteří je vlastní a vládnou tomuto městskému státu.

Jako „současné divadlo“ v Singapuru chceme představit soukromé scény v hlavách obyvatel města, kteří proudí po jeho tepnách, přebývají v jeho srdci a konzumují jeho  spektákly.

spell#7 je performační soubor, který pracuje s médiem audio procházky. V praxi jsme experimentovali s různými druhy audio zážitků: statickými, putovními, a vedenými performerem. Naše práce založené na textu mají za cíl vytvářet zvuková prostředí, která mění posluchačovo vnímání okolí, prostoru a času.

Procházka s přízraky
(www.ghostwalking.sg) sestává ze 4 audio procházek a 3 videí, které si účastníci stáhnou a poté aktivují na svých chytrých telefonech nebo mp3 přehrávačích během cesty vlakem North East Line MRT v Singapuru.

Performance začíná, ve chvíli, kdy někdo klikne „stáhnout“ a zvuky a videa „vstoupí“ do zařízení, které se promění v jejich tělo. Obsah se stane jejich srdcem a mozkem.

Stisknete „přehrát“ a v prostoru mezi ušima, v prostoru mezi špičkou prstu a dotykovou obrazovkou, vzniká divadlo. V tomto okamžiku je divadlo tělo v prostředí připojené k přístroji. Prostor je aktivován. Posluchač se díky své přítomnosti stává performerem.

Scénář píšeme my.

                          


Za podpory National Arts Council, Singapore International Foundation

cz / en